Sivil Toplum Diyaloğu İçin Sanat

admin

13 Nisan 2017

Yorum yapılmamış

Home Hibe Projeleri

Sivil Toplum Diyaloğu İçin Sanat

Sivil Toplum Diyaloğu İçin Sanat

Sivil toplum örgütleri arasında diyaloğu güçlendirmek, sanatsal ve kültürel faaliyetler ile farkındalık yaratmak, sivil katılımın güçlenmesine katkı ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki kültürel iletişimin gelişmesini sağlamak amacıyla, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği ve İtalya’da faaliyet gösteren Lunaria Derneği ile birlikte gerçekleştirilen Sivil Toplum Diyaloğu İçin Sanat Projesi, Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finansmanı ile hayata geçirilmiştir.

 

Proje, 17 Ekim 2014 tarihinde yapılan açılış toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılmıştır. Projenin ana aktivitelerinden biri olan ve 17-24 Ocak 2015 tarihleri arasında Denizli’de gerçekleştirilen atölye çalışmasında, UPSD ve Lunaria Derneği’nin belirlediği ve plastik sanatlar alanında faaliyet gösteren Türkiye’den 9, Avrupa Birliği üye ülkelerinden 3 olmak üzere toplam 12 sanatçı ve 3 konuk sanatçı “Her Türlü Ayrımcılık ve Nefret Söylemiyle Mücadele” tematik alanında eserler üretmişlerdir. Bu çalışmada Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi ve Pamukkale Üniversitesi öğrencileri sanatçılara asistanlık yapmış, sanatçıları izleyerek bilgi ve deneyimlerini artırma fırsatı bulmuşlardır. Atölye çalışması içerisinde düzenlenen, yerel sanatçılar ile profesyonel sanatçıları bir araya getiren sohbet toplantısıyla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur. Bu çalışmada üretilen eserler; 2-10 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul’da, 22-29 Mayıs 2015 tarihleri arasında Denizli’de Pamukkale Üniversitesi Sergi Salonu’nda, 5-9 Haziran 2015 tarihleri arasında ise Sümerpark AVM’de açık alanda sanatseverlerin beğenilerine sunulmuştur.

 

Atölye çalışmasına katılan Sanatçılar:

Dario Agrimi

Bozkaya Aldaş

Irmak Dönmez

Burçin Erdi

Claudia Giannuli

Mustafa Karyağdı

Pınar Partanaz

Deniz Sağdıç

Barış Sarıbaş

Antonella Spada

Füruzan Şimşek

Ahmet Yeşil

Konuk Sanatçılar:

Bahri Genç

Tijen Şikar

Turan Büyükkahraman

 

20 Mart 2015 tarihinde Denizli’de “Her Türlü Ayrımcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele” temasında bir panel düzenlenmiştir. Pamukkale Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda saat 14.00’de başlayan ve Prof. Dr. Önder Göçgün’ ün yöneticiliğini yaptığı panelde, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan ancak toplumda bütün boyutlarıyla tartışılmayan ayrımcılık ve nefret söylemi konusuna; İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Çayır ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Parlak tarafından dikkat çekilmiş ve bu konuda dinleyicilerde farkındalık artırılmıştır. Ayrımcılık ve nefret söylemine karşıt olarak AB’de yapılan uygulamalar; aynı konuda toplumsal bilinci yükseltmeye ve yasa koyucuya teklifler sunarak değişiklikler yaratmaya çalışan ortak kurum temsilcisi Sayın Sergio Andreis aracılığıyla birinci ağızdan dinleyenlere aktarılmıştır. Denizli İşitme Engelliler Derneği’nin Başkanı ve üyelerinin katıldığı panelde, panelistlerin aktardığı konuların tamamı işaret dili çevirisi yapılarak engelli dinleyicilere aktarılmıştır.

 

Panel sonrasında katılımcılara anket uygulanmıştır ve sonuçları www.siviltoplumdiyaloguicinsanat.org adresinde yayınlanmaktadır.

 

Proje kapsamında 05 Mayıs 2015 tarihinde, Pamukkale Üniversitesi Dans Topluluğu, Dünya Türküleri Topluluğu ile İstanbul’dan gelen konuk sanatçıların katkılarıyla Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 17.00-19.00 arasında dans gösterisi, saat 20.30-22.30 arasında ise müzik dinletisi gerçekleştirilmiştir. Öğretim üyeleri, öğrenciler ve tüm Denizlilere açık olan müzik ve dans gösterisinde farklı kültürlerin örnekleri sunularak sanatın evrensel dili ve birleştirici gücü ile tüm katılımcılarda ayrımcılık konusunda farkındalık oluşturulmasına katkı sağlanmıştır.

 

Proje Tanıtım Filmi